Ako vybrať kufor na skúter

Hoci sa niektorí motoristi bránia obstarania batožiny, pretože majú pocit, že sa tým naruší športový vzhľad stroja, vzápätí väčšina z nich dôjde k presvedčeniu, že batožina je na všetky typy motocyklov veľmi praktické. Znateľne tak zvýšite svoj pôžitok z jazdy a po ruke budete mať všetko, čo nutne potrebujete. Každý motorista by mal pri výbere kufra zohľadniť niektoré základné kritériá. Najmä sú to:

Typ motocykla

Prakticky základné delenie kufrov dostupných pre rôzne motocykle je práve podľa typu motoriek, pre ktoré ich môžeme využiť:

  • cestné motorky každého druhu
  • endura do terénu
  • choppre 

Práve do prvej kategórie cestných motocyklov je možné zaradiť aj skútre. Pri zaobstaraní kufrov pre nich je ďalej nutné sa zamerať predovšetkým na :

Prevedenie

Kufre na motorky sa dodávajú v dvoch základných prevedeniach, tj. Horným a bočným. Bočné kufre sa väčšinou predávajú v páre. Preto je vhodné pri ukladaní batožiny dbať na to, aby ste ich hmotnosť rovnomerne rozložili v oboch z nich.

kufr na skútr

Tieto kufre sú určené predovšetkým na uloženie ťažších predmetov. Pri montáži u nich nemusíte rie-šiť medzičlánok v podobe platne, postačí vám montážna sada. Horné Motokufre sa nazývajú inak tiež topcase. Do horného kufra možno naskladať ľahšiu batožinu, ktorá však môže byť aj viac objemná. Uložíte sem ľahko napríklad oblečenie. Využijete ho tiež pre uloženie prilby.

Horné kufre je možné namontovať na nosič nákladu, ak ho motocykel má. K montáži bude väčšinou stačiť samotný kufor a platňa. Toto riešenie majú staršie endura a niektoré skútre. U ďalších typov motocyklov budete potrebovať montážnu sadu. Horné kufre využijú hlavne tí, ktorí cestujú na dlhšie vzdialenosti.

Materiál

Základným kritériom pre výber kufra na akúkoľvek motorku či skúter je materiál batožiny. Motoristi si môžu zaobstarať plastový, poťažmo hliníkový kufor.Stretnúť sa môžete niekedy aj s koženými kuframi, ktoré navyše môžu byť vystužené, aby držali lepšie tvar. Najčastejšie bývajú brašne vyrobené z hovädzej kože. Spravidla sú menšieho objemu. Obľúbené sú však tieto typy skôr medzi majiteľmi chopprov a cruiserov.

Plní totiž zároveň aj úlohu štýlového doplnku, stretnete sa na nich aj s ozdobným kovaním. Značnú nevýhodou tohto druhu batožiny je predovšetkým vysoká cena. Koža patrí k najdrahším materiálom a za kvalitu aj atraktívny vzhľad sa v tomto smere platí výrazne. Naviac je nutné o ňu patričným spôsobom starať.

K najbežnejším alternatívam potom patrí pre majiteľov skútrov hlavne kufre plastové. Plast môže tiež niekedy byť kombinovaný so skleným laminátom. Plastové kufre na skúter sú lacné a majú aerodynamický tvar. Pre stroj o menšom objeme sa niekedy táto batožina odporúča aj preto, že na nich jednoducho aj dobre vyzerajú.

elektroskutr s kufrem

Hliníkové kufre sú oproti tomu veľmi robustné a odolné. Prežijú teda aj pád, hodí sa teda skôr pre motoristov, ktorí vyrážajú na dlhé trasy alebo sa pohybujú v náročnejšom teréne. Kupujú si ich majitelia enduro motocyklov a všeobecne skôr terénnych strojov. Nie je tak divu, že vykazujú tieto kufre dlhšiu životnosť. Vyrábajú sa obvykle v hranatom prevedení.

Pri dlhších a náročnejších cestách je dokonca skúsený motorkári využívajú nielen na uloženie vecí, ale aj ako improvizované stolíky alebo si na ne sadajú

Velkosť

Objem kufra sa stanovuje v litroch. Najmenšie kufre zvyčajne pojmú maximálne jednu helmu. Naopak pre náročnejších cestovateľov, ktorí potrebujú mať po ruke viac vecí, sú vhodné objemnejšie kufre, ktoré ponúknu viac priestoru a pojmú bez problémov helmy dve. Štandardne sa objem batožín na motorku pohybuje v rozmedzí 10 až 120 litrov.

detail kufru na skútr

Správny rozmer je potreba odvodiť nielen od vzdialenosti, a teda množstva vecí, ktoré chcete mať so sebou, ale aj od toho, či pôjdete sami. Ak na cesty priberiete ešte spolujazdca, musíte počítať s tým, že množstvo vecí sa znásobí. Batožina je vhodná aj na uschovanie povinnej výbavy, pokiaľ ju nemô-žete uložiť inam.

V prípade, že by vám súčasný kufor svojou kapacitou nestačil, máte samozrejme vždy možnosť si podľa potreby dokúpiť aj ďalšiu batožinu

Konštrukcia

Veľmi dôležitá je aj kvalita upevnenia, teda montážnych držiakov alebo platní. Pri plastových kufroch sú platne plastové, pri hliníkových nájdeme robustné kovové držiaky z ocele. Na upevnenie môžu navyše slúžiť tzv. Rúrkové nosiče.

Pozor, spôsob upevnenia sa líši v závislosti od výrobcu a vždy musí zodpovedať konkrétnemu motocyklu. Naviac potrebujete taký kufor, ktorý bude kompatibilný s platňou či držiakom. V niektorých prípadoch býva montážna sada rovno súčasťou balenia vami zvolenej batožiny.V prípade, že by ste sa tak chystali montovať batožina na viacero motocyklov, majte na pamäti, že každý motocykel by mal mať vlastný montážnu sadu. Platí to ako pre kufre hornej, tak aj pre tých bočné

Nosnosť

Jednotlivé upevňovacie systémy majú stanovenú nosnosť, ktorú nie je vhodné prekračovať, aby sme ich mechanicky nepoškodili. Navyše by mohlo hroziť dokonca vylomenie a odtrhnutie kufra za jazdy.

Nosnosť má ďalej význam aj u batožiny samej. V tomto smere víťazí predovšetkým najrobustnejší hliník. Hliníkový kufor môže oproti tomu plastovému ponúknuť nosnosť až 10 kg. Plastové kufre majú nosnosť zhruba polovičnú.

Zabezpečenie

Hliníkové aj plastové prevedenie kufrov dokáže ponúknuť pomerne dobrú úroveň ochrany pred zlodejmi. Pevnú stenu kufra nie je tak ľahké mechanicky poškodiť napríklad prerezaním, ako je tomu pri textilných brašniach.

Pre väčšiu bezpečnosť vašich uložených vecí môže byť Motokufor tiež vybavený zámkom. Kufre môžu byť navyše chránené číselným kódom.

zamykání kufru

Design

Dizajnové prevedenie kufrov je prirodzene otázkou predovšetkým subjektívneho vkusu. Kufre sa na trh dodávajú vo veľmi pestrej škále farebných variantov od klasickej čiernej cez striebornú či odvážnejšiu červenú. V obchodoch nájdete množstvo farebných alternatív. K dispozícii tiež u mnohých výrobcov býva elegantné matné prevedenie.

Najmä pri plastových kufroch na skúter patrí k aspektom, ktoré sú na nich vyzdvihované, aj moderný vzhľad jednotlivých produktov. Podľa názoru niektorých motoristov sa hliníkové kufre na cestovné motocykle a skútre svojím poňatím vyložene nehodia.

Údržba motokufrov

Kufre na skútre nevyžadujú žiadnu zvláštnu starostlivosť. V prípade, že sú znečistené, veľmi ľahko ich zbavíte všetkej špiny
K tomu vám postačí voda s bežným saponátovým prostriedkom. Pri plastových kufroch tiež výrobcovia odporúčajú po umytí ošetriť výrobok špeciálnym prípravkom na plasty. Ďalšie ošetrovanie materiálu či iná údržba potrebné nie je. Iba sa vyhnite vždy používaniu chemikálií a chráňte svoj kufor pred mechanickým poškodením.

Textilné brašne

Samostatnú kategóriu, ktorá už sa nedá tak úplne zaradiť medzi kufre, tvoria textilné tašky. Taktiež sú obľúbené predovšetkým medzi majiteľmi skútrov, pre úplnosť je preto zaraďme.

Vhodné sú aj pre začínajúcich jazdcov a ich zásadná výhoda tkvie v nízkej cene. Pojmú zvyčajne pár najdôležitejších drobností, ako je napríklad peňaženka. Rovnako tak sú veľmi ľahké, kufor môže vážiť naproti tomu až 5 kg. Veľmi často ponúknu vodeodolný materiál. Proti mechanickému poškodeniu však brašne nijako odolné nie sú.

Zásadnou výhodou brašní je možnosť upevnenia na tie motocykle, ktoré nemajú montážnu sadu, teda na ne upevniť bočný kufor nie je možné. Zaobstarávajú si ich mimo vlastníkov skútrov hlavne majitelia tzv. Naháčov a športových motocyklov. Na týchto typoch motocyklov vyzerajú brašne zvlášť zaujímavo.

K ďalším alternatívam batožiny na motocykel možno ešte mimo spomenutých možností priradiť tankruksaky (tankvaky) či válce.

Príslušenstvo pre motokufre

Kufor na skúter je navyše možné variabilne doplniť aj rôznorodým príslušenstvom. K dispozícii sú napríklad opierky pre horný motokufor, ktoré napomáhajú k zvýšeniu pohodlia spolujazdca.

Brzdové svetlá na kufor sa využívajú pre zvýšenie bezpečnosti jazdcov, pretože zvyšujú viditeľnosť motocykla pri brzdení. Niektoré modely kufrov môžu mať brzdové svetlá už integrované, prípadne ich dodatočne dokúpite.

Ku skútru je navyše možné zaobstarať prídavný nosič. Ten vám umožní ku kufru spoľahlivo upevniť ďalšiu batožinu, napríklad v podobe batohu či vaku. Vyrábajú sa v prevedením kovovom, prípadne tiež plastovom.

přední kufr na skútru

Ku zjednodušeniu vášho jazdenia vám poslúžia prídavné tašky. Tie vám umožnia jednoducho sa zbaliť na cesty a veci preniesť, bez toho aby ste museli hneď demontovať celú batožinu. Takéto brašne môžu byť vybavené praktickými ramennými popruhmi pre jednoduchú prenositeľnosť i reflexnými prvkami. Niektoré sa vyrábajú aj z nepremokavých materiálov, takže vás na cestách nezaskočí ani horšie počasie.

Ceny kufrov na skúter

Aj v tomto segmente platí, že za kvalitu je vhodné si priplatiť. Jednoznačne sa vyhnite nákupu lacných kufrov na skúter z nekvalitných materiálov.
Poväčšine touto horšou kvalitou trpia motokufre ázijskej produkcie. Takéto produkty sa predovšetkým vyznačujú nízkou životnosťou. S otáznikom je aj spoľahlivosť ich uchytenia, prakticky hrozí, že v čase samovoľne upadnú.

Kvalitné kufre na skútre je možné kúpiť v plastovom prevedení približne okolo 35€. Hliníkové kufre sú citeľne drahšie, môžete za ne zaplatiť aj niekoľko sto eur.

Štylový doplnok aj pre váš skúter značky Racceway

Racceway je renomovaným výrobcom skútrov, a to primárne v elektroprovedení. Značka Racceway ponúka okrem moderných skútrov tiež rozsiahlu doplnkovú výbavu aj pre váš motocykel.Pre každú modelovú radu skútrov Racceway bolo navrhnuté príslušenstvo v podobe štýlových kufrov z odolného PVS materiálu. Kufre sú súčasne dizajnované tak, aby farbou ladili s dotyčným modelom skútra.

K spoľahlivému upevneniu kufrov na váš skúter poslúži zadný nosič. Tieto nosiče vám umožnia rozšíriť úložný priestor vášho skútra o zadný kufor. So skútrom Racceway je tento doplnok plne kompatibilný. Nosiče sú vyrobené z odolného a robustného materiálu.